(Ulasan Novel) Cinta Suci Zahrana oleh Habiburrahman El Shirazy

Cinta Suci Zahrana

- Penulis: Habiburrahman El Shirazy
- Penerbit: Ar Risalah Product Sdn Bhd
- Harga: RM16 senaskhah
- Bintang:****

Cinta Suci Zahrana adalah naskhah terbaik Habiburrahman ElShirazy, meskipun tema pilihannya masih tidak jauh daripada persoalan keagamaan, tetapi tindakannya meneroka sudut pandang sepasang suami isteri yang gentar kerana anak perempuan masih bujang, memberi kelainan.

Novel ini mengangkat kisah pensyarah seni bina, Dewi Zahrana yang berjaya dalam akademik, tetapi belum berkahwin, meskipun sudah berusia 34 tahun dan keputusan gadis itu mendahulukan kerjaya menyebabkan ibu mahupun bapanya gelisah.

Mereka tambah tertekan dengan pertanyaan dan sindiran masyarakat keliling, meskipun Zahrana sendiri tidak peduli dengan kata-kata orang lain kerana bulat dengan tekadnya dalam memburu kejayaan dalam kerjaya.

Cinta Suci Zahrana

Gadis terpelajar taat ibu bapa

Seperti biasa, tulisan Habiburrahman tebal roh keislaman, justeru watak Zahrana digambarkan meskipun terpelajar tetap taat kepada ibu bapanya, selain gadis itu kemudiannya digambarkan membuka hatinya untuk berkahwin, tetapi mahu mencari lelaki beriman biarpun tidak kaya.

Ketika itulah Zahrana diuji apabila ketua jabatannya di Universitas Mangunkar, Semarang, Sukarman masuk meminang sedangkan lelaki itu berakhlak rendah dan si gadis pula tidak berminat.

Penolakan lamaran itu bukan saja menyebabkan bapanya, Munajat, patah hati, tetapi Sukarman juga mengambil tindakan menghantar pesanan ringkas berbaur ugutan, termasuk mengarahkan Zahrana berhenti kerja sebelum dipecat.

Kesungguhan Zahrana untuk memenuhi hajat bapanya yang terlalu ingin bermenantu, mendorongnya reda untuk dikahwinkan dengan seorang penjual keropok, Rahmat, lelaki miskin harta, tetapi berakhlak mulia.

Malang menimpa Zahrana apabila Rahmat meninggal dunia pada malam sebelum pernikahan berlangsung, tetapi `ujian' itu akhirnya dibalas apabila diper- temukan jodoh dengan Hassan, bekas pelajarnya di kampus.

Kisah cinta bersegi-segi

Habiburrahman memang dikenali kerana kisah cinta bersegi-segi dalam novelnya, sama seperti dalam Ayat-Ayat Cinta dan Bumi Cinta, selain calon yang berjaya menawan watak utama selalunya di luar jangkaan pembaca.

Cinta Suci Zahrana naskhah bersulam pengajaran dan tema pilihan Habiburrahman menarik, tetapi beliau gagal meneroka lebih jauh pergolakan dalam diri Zahrana sebagai perempuan lanjut usia yang akhirnya tunduk kepada tekanan dan desakan keluarga.

Kelemahan ini mungkin kerana Habiburrahman adalah pengarang lelaki dan sesetengah pembaca wanita akan berasa watak Zahrana yang digambarkan Habiburrahman tidak adil, khususnya kepada wanita berkerjaya yang masih sendiri.

Naskhah ini sangat tipis berbanding Bumi Cinta, novel kedua terbaik Habiburrahman dan pasti pembaca berasa pengakhiran kisah dalam novel ini kelihatan tergesa-gesa, memandangkan penerokaan kisah masih boleh dipanjangkan.

Cinta Suci Zahrana sudah berada di pasaran Indonesia dua tahun lalu, tetapi memasuki pasaran Malaysia awal tahun ini dengan naskhah terjemahan bahasa Melayu, namun sedikit mengecewakan kerana terjemahannya tidak sempurna pada beberapa bahagian.

Lenggok bahasa Indonesia masih jelas dalam naskhah terjemahan, terutama dialongnya dan beberapa perkataan Jawa, turut tidak diterjemahkan.

Habiburrahman El-Shirazy berasal dari Jawa Tengah, Indonesia, adalah lulusan Universiti Al-Azhar, Mesir. Bermula dengan Ayat-Ayat Cinta yang terbit pada 2004, Habiburrahman terus cemerlang dengan Di Atas Sejadah Cinta (2004), Ketika Cinta Berbuah Surga (2005), Pudarnya Pesona Cleopatra (2005), Ketika Cinta Bertasbih (2007), Ketika Cinta Bertasbih 2 (2007) Dalam Mihrab Cinta (2007) dan Bumi Cinta, (2010). Hampir semua tulisan Habiburrahman sudah difilemkan atau didramakan.

~ BH