Krimer manis kalsium tinggi F&N : Kalsium tinggi dalam krimer

Kalsium tinggi dalam krimer

TEH tarik boleh dikatakan minuman kegemaran rakyat Malaysia. Ia merupakan komposisi teh dan susu yang diadun sempurna secara menuangnya dari bekas bancuhan ke dalam cawan dari jarak tinggi berulang kali sehingga menghasilkan buih.

Namun, rasanya yang manis lantaran sering menggunakan susu lemak penuh krim menyebabkan ia sering dikaitkan dengan penyakit kencing manis.

Pengeluar susu F&N Dairies (M) Sdn. Bhd. telah melancarkan satu lagi rangkaian produk terbaharunya iaitu krimer manis kalsium tinggi F&N baru-baru.

Krimer manis kalsium tinggi F&N itu merupakan produk baharu pertama yang dikeluarkan di kilang F&N Dairies baharu di Pulau Indah, Klang dengan menggunakan teknologi canggih yang menelan kos RM350 juta.

Sehubungan itu, pihak F&N menyasarkan pengeluaran susu tersebut lebih kurang 29 juta tin setahun untuk produk tersebut.

Ia dijual di pasar raya-pasar raya besar dan kedai runcit di seluruh negara dan boleh didapati dalam tiga saiz iaitu 390 gram, 500 gram serta satu kilogram.

Menyedari keperluan kandungan nutrisi dalam pengambilan makanan, produk terbaharu itu mengandungi tiga kali kalsum berbanding susu lemak manis yang lain.

Selain itu, ia turut diperkaya dengan vitamin D3 bagi membantu penyerapan dan penggunaan kalsium dalam badan.

Pengarah urusannya, Tan Hock Beng berkata, kaedah teknologi terkini di kilang baharu itu membolehkan susu yang berkualiti dibuat.

"Semua tin diisi dengan kuantiti cecair nitrogen yang berpatutan untuk memastikan kesegaran produk kekal dalam tempoh yang lama," katanya ketika majlis pelancaran krimer manis kalsium tinggi F&N.

Keseluruhan nilai produk telah dinaik taraf dan dia memberi jaminan, pengguna boleh menikmati kebaikan produk dan dalam masa yang sama yakin dengan kualiti dan kesegaran dalam setiap tin.

Sama seperti rangkaian susu yang lain, Krimer manis kalsium tinggi F&N juga sesuai untuk minuman teh, kopi, coklat dan malt.

Majlis pelancaran tersebut turut dihadiri ketua pegawai eksekutif F&N Holdings Berhad, Datuk Ng Jui Sia dan pensyarah kanan, Jabatan Pemakanan dan Dietetik, Fakuiti Sains Kesihatan, Universiti Teknologi Mara, Dr. Norazmir Md. Nor untuk memberi penerangan mengenai keperluan kalsium dalam badan.

"Kami berharap semua pengguna Malaysia dapat menghargai setiap tin susu yang dihasilkan di kilang ini," kata Jui Sia.