IZ Fiber berharga RM88.00 sekotak,cara penggunaan dan kebaikannya


Tahukah anda tentang IZ FIBER?
Fiber adalah bahagian tumbuhan yang boleh dimakan dalam buah-buahan, sayur-sayuran, kekacang dan bijirin. Fiber ini tidak dapat dicerna dan akan dibuang keluar dari badan. Daging seperti ikan, makanan laut, ayam atau lembu tidak mengandungi fiber. Mengikut Malaysian Journal Nutrition 10(2):173-182,2004: Association between Dietary Fiber and Cancer. Purata pengambilan fiber untuk lelaki = 13.26g sehari and wanita 10.86g sehari.Ini adalah jauh lebih rendah daripada RNI dimana pengambilan fiber sehari adalah 25-30g. Kanak - kanak di bawah 2 tahun perlu mengambil fiber lebih kurang 5g sehari .Wanita yang pengambilan fiber rendah akan mengalami 2.2 kali lebih tinggi risiko mendapat kanser dada. Kanser No ketiga tinggi di Malaysia adalah - Kanser KOLON

Isi Kandungan
Psylium husk: 20%
Fiber gum: 5%
Epal fiber: 10%
Wheat fiber: 10%
Oat fiber: 10%
Oligo: 30%
Lemon powder: 15%

Antara kebaikan mengambil IZ Fiber:
a) IZ Fiber dan sembelit
Sembelit adalah masalah utama dalam saluran pencernaan terutamanya kumpulan tua. Saluran pencernaan adalah sensitive kepada Iz Fiber. Pengambilan Iz Fiber boleh menyelesaikan masalah sembelit dan mengerakkan saluran usus dengan lancar.

b) IZ Fiber dan kanser kolon
Pengambilan tinggi Iz Fiber akan mengurangkan risiko mendapat kanser kolon dan polys. Kolon memainkan peranan penting dalam sistem pencernaan terakhir. Iz Fiber mengalakkan kontraksi kolon secara gelombang. Ini boleh mengerakkan makanan melalui usus kita dan membantu mengluarkan toksik dari badan kita.

c) IZ Fiber dan sakit jantung
Penyakit jantung adalah penyakit utama bagi lelaki dan wanita. Penyakit ini disebabkan oleh pembentukkan dan pengumpulan kolesteol dalam arteri. Arteri akan menjadi kecil, sempit dan keras. Keadaan penyumbatan ini akan menyebabkan penyakit jantung. Pengambilan Iz Fiber membantu mengurangkan penyakit jantung kerana Fiber larut air boleh menyerap kolesterol tidak baik dan dikeluarkan dari badan.

d) IZ Fiber dan diabetis jenis kedua
Diabetis jenis kedua adalah jenis utama bagi penyakit diabetic. Penyakit ini disebabkan oleh paras gula tinggi dalam darah dan insulin tidak dapat dikeluarkan oleh pancreas untuk menurunkan paras gula ke paras normal. Fiber mengandungi glycemic index yang rendah. Ini tidak akan meningkatkan paras gula dengan cepat dan boleh mengawal paras darah dalam keadaan normal. Keadaan ini mengurangkan risiko mendapat penyakit diabetik.

e) IZ Fiber dan penyakit diverticular
Diverticulitis, adalah inflamasi berlaku di dalam usus. Peningkatan pengambilan Iz Fiber melembutkan bahan buangan dan menurunkan tekanan dalam kolon supaya bahan buangan senang dikeluarkan dari badan. Pengambilan Iz Fiber mengurangkan inflamasi berlaku.

Cara Penggunaan IZ FIBER:
1) Selepas makan malam(Bancuh 1 Sachet dengan segelas air sejuk biasa(shake).

Catitan:
* Jika menghadapi sembelit atau perut buncit yang keras bancuh 2 kali sehari siang @ malam selepas makan.

Harga:
Semenanjung Malaysia - RM88.00
Sabah dan Sarawak - RM91.00