Kerisik sering dilabel sebagai produk orang kampung yang hanya diusahakan secara kecil-kecilan.
Bagaimanapun bagi pemilik Abdul Salam Food Industries Sdn. Bhd., (Salam Food), Abdul Salam Said Sultan Ismail, pembuatan kerisik dijadikan sebagai aktiviti perniagaan utamanya.
Lebih menarik lagi, produk syarikat itu kini memiliki status halal selepas memperoleh pensijilan yang sah daripada Jabatan Hal Ehwal Islam Pulau Pinang (JHEIPP) sekali gus menjadikan ia sebagai produk Industri Kecil dan Sederhana (IKS) yang berdaya saing di pasaran.
Menurutnya, produk makanan yang digunakan sebagai salah satu bahan utama dalam resipi makanan tradisional Melayu itu berpotensi kerana ia diperlukan bukan sahaja di kalangan pengguna runcit tetapi juga di kalangan pengusaha restoran dan hotel.
Sehubungan itu, beliau telah berusaha mendapatkan status halal bagi melonjakkan jenama Salam Food sejak ia mula berniaga lapan tahun lalu.